Sejladsplanlægning

Navigatører kan finde informationer til brug for skibes sikre sejlads i søkort og nautiske publikationer. Geodatastyrelsen er udgiver af de officielle papirsøkort, elektroniske søkort (ENC) og nautiske publikationer over de grønlandske farvande.

Navigatører skal være opmærksomme på, at hovedparten af de grønlandske papirsøkort oprindeligt er produceret i 1960´erne. Kildematerialet, som lå til grund for produktionen af disse papirsøkort, havde begrænsninger, særligt hvad angik geometrisk nøjagtighed.
Positioneringen af informationerne i disse papirsøkort (dvs. topografi, inklusiv kystlinje, og hydrografi) er, som en følge heraf, ikke nøjagtig.
Da positionsnøjagtigheden, der kan opnås med satellitnavigationssystemer (eksempelvis GPS), er bedre end papirsøkortenes, kan skibe ikke navigere sikkert ved hjælp af satellitnavigation.

Læs mere om de forholdsregler, som navigatører bør tage, når der sejladsplanlægges i grønlandske søkort



Elektroniske søkort
Den aktuelle ENC-dækning af de grønlandske farvande fremgår af IHO World Catalogue.

ENC med begrænset indhold - En guide til den søfarende (navigatøren)

Hvad er (en) ENC med begrænset indhold?

I 2021 tog Geodatastyrelsen (GST) initiativ til at øge udgivelseshastigheden af de elektroniske søkort / Electronic Navigational Charts (ENC), der dækker det sydvestlige Grønland. Målet  er at udgive ENC, der internt benævnes ”ENC med begrænset indhold”. Disse ENC indeholder en ny, georefereret kystlinje og udelukkende dybdedata afledt af søopmåling foretaget med  flerstråleekkolod. Områder med dybdedata indhentet fra flerstråleekkolodopmåling omtales herefter som ”flerstråleekkolod områder”. Anden information, der er vigtig for den sikre navigation, som f.eks. afmærkning er også medtaget. Alt andet information, der falder udenfor flerstråleekkolod/multibeam området, eller som ikke er vurderet til at være essentielt, er dog ikke taget med. Disse ENC er almindelige standard ENC, der efterlever de samme standarder og gennemgår den samme validering, som de eksisterende ENC. De distribueres også gennem de normale kanaler. Når disse ENC med begrænset indhold er udgivet, følger de samme opdateringssystem, som de almindelige standard ENC.

Baggrund:

GST har i mange år haft et program, hvis formål er at erstatte de grønlandske papirsøkort fra 1960’erne med moderne papirsøkort og tilsvarende ENC. Den primære fordel ved disse nye søkort er, at få udgivet produkter, der er velegnede til satellitnavigation og indeholder en nøjagtig og georefereret kystlinje samt dybdedata, der er afledt fra moderne flerstråleekkolod opmåling.
Når der fremstilles nye papirsøkort og ENC er basis oft en blanding af nye opmålingsdata og ældre bathymetriske data fra en lang række kilder som f.eks. enkeltstråleekkolod/opmåling, indrapporterede data fra ekkolodsspor, lodskudslinjer osv. Det kan tage lang tid at foretage tilpasninger mellem dybder og dybdekurver afledt fra moderne opmåling og ældre bathymetrisk information på en sikker og forsvarlig måde. Det kan forsinke produktionen yderligere. 

For at kunne bidrage til sikker sejlads for navigatøren er det blevet besluttet at udgive dybdedata, udelukkende opnået med flerstråleekkolod/multibeam, i et ENC format. De moderne søopmålinger dækker ofte områder, hvor der kun findes sparsomme informationer i søkortene. Disse ENC betegnes som ”ENC med begrænset indhold”. Ældre bathymetrisk information er for nuværende ikke inkluderet, men vil blive medtaget, når både papir- og ENC produkter bliver udgivet med fuldt indhold.

Fordele:

Fordelen for navigatøren er, at denne beslutning sikrer udgivelse af  opdaterede og pålidelige dybdedata i områder, der ellers ofte er dårligt dækket. Da disse ENC er positionsnøjagtige, understøtter de også brugen af satellitnavigation. En anden fordel er, at det opdaterede data potentielt bliver tilgængelige for navigatøren flere år før end planlagt.

Hvad skal navigatøren være opmærksom på:

Det er vigtigt, at navigatøren er bevidst om, at det ikke er alle informationer, der er indeholdt i ENC med begrænset indhold. For at få det fulde overblik skal navigatøren forholde sig til eksisterende papirsøkort og publikationer. Hvis der navigeres udenfor de kortlagte flerstråleekkolod områder, skal navigatøren således anvende de eksisterende papirsøkort.

 

Objekt

ENC med begrænset indhold

Ældre papirsøkort

ENC med fuldt indhold & opdaterede papirsøkort

Dybdeinformation

Kun fra opdaterede flerstråleekkolod opmålinger.  Områder udenfor områder målt med flerstråleekkolod er klassificeret som Unsurveyed Areas (UNSARE)

Eksisterende og allerede udgivne dybdeinformationer fra en bred vifte af kilder. Indeholder muligvis ikke dybdeinformation fra opdaterede flerstråleekkolod opmålinger

Fra moderne multibeam opmålinger samt  eksisterende og allerede udgivne dybdeinformationer fra en bred vifte af kilder

Kystlinje

Opdateret georefereret kystlinje, positionsmæssig korrekt

Gammel kystlinje, potentielt ikke positionsmæssig korrekt

Opdateret georefereret kystlinje, positionsmæssig korrekt

Afmærkning

Fuldt celle indhold

Fuldt indhold

Fuldt celle indhold

Kabler; undersøiske og luft

Fuldt celle indhold

Fuldt indhold

Fuldt celle indhold

Vrag

Kun indenfor flerstråleekkolodområder

Fuldt indhold

Fuldt celle indhold

Hindringer

Kun indenfor flerstråleekkolodområder

Fuldt indhold

Fuldt celle indhold

Skær (undersøiske & i niveau med kortdatum)

Kun indenfor flerstråleekkolodområder

Fuldt indhold

Fuldt celle indhold

Topografiske data (højdeangivelser, terrænformer)

Ikke indeholdt, med mindre terrænet er en del af afmærkningen

Fuldt indhold

Fuldt celle indhold

Stednavne

Ikke indeholdt

Fuldt indhold

Fuldt celle indhold

Tabel 1. Opsummering af objektindhold på tværs af ENC med begrænset indhold og ældre papirkort

Det bør også noteres, at der har været et skifte i navngivningspolitikken. Nyproducerede ENC og papirsøkort anvender moderne grønlandsk retstavning og stednavne. Ældre produkter indeholder stadig ældre grønlandsk retstavning og stednavne. I takt med at der udgives nye produkter vil ældre retstavning og stednavne udgå.

Når ENC med begrænset indhold bliver udvidet til fuldt indhold, vil der ikke længere være tydelig forskel på produkterne, hverken i papirform eller elektronisk.

 

Hvordan kan jeg se, hvilke celler der har begrænset indhold, og hvilke der har fuldt indhold?

Det er ikke umiddelbart indlysende, hvad forskellen er på ENC med begrænset indhold og ENC med fuldt indhold.

GST gør navigatøren opmærksom på det begrænsede indhold på to måder:

  1. Hele dækningsområdet i ENC med begrænset indhold er dækket af en informationsfunktion, Nautisk Publikation Information (M_NPUB).
  2. Dybdeområderne fra kystlinjen og ud er dækket af et forsigtighedsområde (Caution Area, CTNARE). Dette forsigtighedsområde aktiverer en alarm på ECDIS for at tiltrækkenavigatørens opmærksomhed.


Teksten tilknyttet både M_NPUB og CTNARE oplyser følgende:

 

LIMITED ENC DEPICTION:
Features in this area are limited to include only multibeam surveys, coastline derived from modern imagery and aids to navigation. Most other features, including bathymetry from older sources, are omitted in areas outside of multibeam surveys.  Electronic Navigational Charts (ENCs) with areas of limited ENC depiction provide ENC users with multibeam bathymetry at a best scale where previously there was only smaller scale or no ENC coverage.  Mariners are advised to refer to published Standard Nautical Charts for additional content outside multibeam areas.

Hvor kan jeg få ENC med begrænset indhold?

ENC med begrænset indhold distribueres og opdateres på samme måder som de eksisterende ENC. Skibe med  eget IMO nummer kan købe ENC gennem forhandlere,  såkaldte Value Added Resellers (og deres netværk af distributører  under IC-ENCs distributionsnetværk,  i takt med at ENC opdateringer frigives.

Yderligere oplysninger kan findes på følgende link:

Hvordan får man adgang til de nye grønlandske Basis ENC'er? (gst.dk)

 

Fremskridt til dato og forventet tidsfrist

Indtil videre er der udgivet 37 ENC med begrænset indhold i sydvest Grønland og målet er at den sidste ENC med begrænset indhold udgives i 2023. Derefter begynder processen med at opdatere ENC cellerne til fuldt indhold.

Sammenfatning

GST har siden 2021 udgivet ENC med begrænset indhold. Disse giver en mulighed for at fremskynde leveringen af opdateret dybdeinformation, baseret på ny opmåling med  flerstråleekkolod. Alle detaljer er dog ikke inkluderet i disse ENC, og den søfarende skal bruge  eksisterende papirsøkort som supplement til disse ENC.
Dette dokument giver vejledning om forskelle i indhold ,og hvordan man identificerer ENC med begrænset indhold.

Indexkort over grønlandske søkort
En oversigt over papirsøkort og ENC dækkende de grønlandske farvande findes på Geodatastyrelsens hjemmeside.

Søkortrettelser
Ved anskaffelse af papirsøkort og de trykte publikationer skal rettelser, der er publiceret i ”Søkortrettelser” efter udgivelsesdatoen, indføres i kort og publikationer af navigatøren selv.

Søkortrettelser udkommer hver fredag og beskriver de rettelser, som er nødvendige for at vedligeholde Geodatastyrelsens søkort og nautiske publikationer over farvandene omkring Danmark, Færøerne og Grønland.
Desuden får du information om udgivelse af nye udgaver og ajourførte optryk af søkortene samt om de løbende opdateringer af Geodatastyrelsens net-publikationer.

På Geodatastyrelsens hjemmeside findes nyeste udgave af Søkortrettelser samt arkiv over tidligere udgaver af Søkortrettelser.
Desuden findes der en oversigt over rettelser til papirsøkortene listet kort for kort.

Efterretninger for Søfarende
Søfartsstyrelsen udgiver "Efterretninger for Søfarende" (EfS) ugentligt. I EfS bekendtgøres forhold af betydning for skibsfarten i danske og tilstødende farvand samt færøske og grønlandske farvande.

Nautiske publikationer
Nautiske publikationer er et nødvendigt supplement til søkortene. I forbindelse med sejladsplanlægning er nautiske publikationer uundværlige, idet navigatøren her finder oplysninger, som ikke er tilgængelige i søkortene. Nautiske publikationer er, på lige fod med søkort, påkrævede at have om bord, hvis et skib skal erklæres sødygtigt.

Geodatastyrelsen udgiver en række nautiske publikationer, som kan købes på tryk eller hentes elektronisk. De nautiske publikationer, der dækker grønlandske farvande og havne, findes primært kun som netpublikationer og kan hentes via Geodatastyrelsens hjemmeside.

Køb af søkort over grønlandske farvande
Rosendahls distribuerer alle papirsøkort og en række nautiske publikationer for Geodatastyrelsen, dækkende Danmark, Færøerne og Grønland. Papirsøkort og nautiske publikationer kan købes via distributørens hjemmeside eller hos distributørens forhandlere.

Lods
Der er lodstjeneste til rådighed, som lever op til Søfartsstyrelsens ”Bekendtgørelse nr. 1698 af 11. december 2015 for Grønland om lodsning m.v.” og Søfartsstyrelsens ”Bekendtgørelse nr. 1699 af 11. december 2015 for Grønland om lodseriers virksomhed og lodsers pligter”

Lodsen tages som udgangspunkt om bord i den sidste havn før grønlandsk farvand og går fra borde i den første havn efter grønlandsk farvand. 

Mange skibe bestiller lodsen via en lokal agent, dog kan lodsen også bestilles direkte igennem:
DanPilot Greenland
E-post: greenland@danpilot.dk
Hjemmeside: www.danpilot.dk

Imaq Pilot ApS
E-post: mailto@imaq-pilot.com
Hjemmeside: www.imaq-pilot.com